top of page

İLÇE:BALIŞEYH

(İlçe adını Oğuz Kayı Beyi Ertuğrul Gazi’nin yakın arkadaşı Şeyh Edebali’nin diğer adı olan Balı-Şeyh’ten almıştır.

 

Yerleşim tarihi 1230-1258 yılları arasındadır. İlçede Selçuklu dönemine ait caminin bulunması bu tarihi doğrulamaktadır.

İlçe kuzeyde Sulakyurt İlçesiyle 24 km., güneyde Keskin İlçesiyle 12 km., doğuda Delice İlçesiyle 35 km. ve batıda Kırıkkale Merkez İlçesiyle 47 km. mülki sınırları ile çevrilmiş; toplam 136 km. mülki sınırlara ve 615 km2 yüzölçümüne sahiptir.

İlçeden geçen E-88 Devlet Karayolunun Ankara’yı Karadeniz ve Doğu İllerine bağlayan önemli yollardan biri olması ayrıca D.D.Y.’nın geçmesi, İlçenin önemini arttırmaktadır.

İlçede genellikle karasal iklim sürmektedir. Yazları sıcak ve kurak, kışları genellikle soğuk ve kısmen kar yağışlıdır.Bölgenin en yüksek kesimi güneyde bulunan Denek Dağı ile kuzeydoğuda bulunana Koçubaba Seydim Tepesi’dir. Bu iki bölümde E-88 Devlet Karayoluna gelindikçe alçalan bir arazi kesimi mevcuttur.

 

E-88 Devlet Karayolunun bulunduğu kısım düz ve ova görünümündedir. Bölge arazisinin hemen hemen tamamı tarım alanıdır.

İlçe dahilinde en yüksek rakım 1140 m., en düşük rakım ise 872 m, ortalama rakım ise 1000 m’dir.İlçenin 2000 nüfus sayımına görei merkez nüfusu 3344, Koçubaba 811, Kulaksız kasabası 1435 ve köyler nüfus toplamı 6618’dir. İlçenin genel toplam nüfusu ise 13.702 ‘dir. İlçeye Kulaksız, Koçubaba kasabaları ile 26 adet köy bağlıdır. )

İL: KIRIKKALE

İLE UZAKLIĞI:35KM

İLÇEYE UZAKLIĞI:15KM

RAKIM:960M

TARIHI:

Karkın boyu: Karkın boyu Oğuz Kağan Destanı'na göre Oğuzların 24 boyundan biridir. Bu boyların Bozoklar kolundan (sağ kolundan) Oğuz Kağan'ın oğlu Yıldız Han'ın soyundan geldikleri kabul edilir. Akkoyunlu ve Dulkadiroğulları bu boydan gelmektedir. Karkın “Taşkın ve doyurucu” anlamındadır.

 

Kargın, Kırıkkale ilinin Balışeyh ilçesine bağlı bir köydür. Köy 11.yy başında oğuz boylarından olan karkın boyu tarafından kurulmuştur.Başlarda yerleşik yaşama geçmeyip sonradan geçmişlerdir.Köyü kuran boyun daha birçok ilde yerleşim yerleri   vardır.
Kargın, Kargın Türkmanı.
Balışeyh ilçesine bağlı Kargın köyünün bu cemaat tarafından kurulduğu tahmin edilmektedir. Karkın Oğuzların Bozok kolundan Yıldızhan'ın 4.oğlunun adı olup bu aşiretin büyük bölümü  Dulkadirli aşireti arasında bulunuyordu.
Prof. Dr.Faruk Sümer, Oğuz boylarından olan Kargın/Karkın'ların Doğu Anadolu'dan başlayıp Batı Anadolu'ya kadar Anadolu'da geniş bir sahada yayıldıklarını belirterek 16.yüzyıla ait kayıtlarda Karkın isimli yer adlarının sayısı 62 olmakla beraber bu gün bu sayının 34'e düştüğü ifade edilmektedir.
16.Yüzyılda arşiv belgelerinde geçen Karkın yer adlarının dağılışı ise Akşehir, Amasya, Ankara, Beğ-şehri, Bolu, Bozok, Canik, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hamid, Hüdavendigar, Kara Hisar-ı Sahib, Kara Hisar-ı Şarki, Kayseriyye, Kengıri, Kırşehri, Konya, Malatya, Mardin, Saruhan, Sivas, Sultanönü, Teke gibi sahalarda olduğunu görüyoruz.
Kırşehir yöresinde Kaman ilçesine bağlı Kargın Yenice, Kargın Kızıközü, Kargın Meşe, Kargın Selimağa yerleşim yerleri ile Mucur ilçesine bağlı Kargın köyü bu cemaatın yörede iskan edildiğini göstermektedir.  Bu yöre ile ilgili araştırmalarda bu köy ve kasabalar ziyaret edilerek bilgi alınmış ve Yeşil Kaman adlı eserde yayınlanmıştır.
Ayrıca Kalecik ilçesine bağlı Kargın köyü bulunmakta olup, Malazgirt Zaferi'nden sonra bu yöreye Orta Asya'dan gelen Türkler tarafından kurulduğu bahsedilmektedir.
1893 yılında Keskin kazası  dahilinde "Kargıniğdi" ve "Karakargın" adıyla iki köyde yaşadıkları anlaşılan bu aşiretin günümüzde Balışeyh idari sahasında bulunan KARGIN köyü olduğu anlaşılmaktadır.

1- Elde edilen 17.06.1320 - (17.Haziran.1904) tarihli türkçe kayıtlardan edinilen bilgilere göre, köyümüzün kuruluşunda 16 hane olarak ilk yerleşenler YAVANOĞULLARI lakabı ile anılan ALİ YAVANOĞLU (ki soyadı kanunu çıktıktan sonra UYGURTAŞ soyadını alan atalarımızdır) Yavanoğlu Ali'nin Kamil ve Yusuf isimli iki oğlu vardır. Kamil'in üç oğlu vardır. Rıza, Mehmet Ali ve Yusuf  (Koca Yusuf) . 1898 d.lu Yusuf Uygurtaş'ın (Koca Yusuf) ; 1924 d.lu :Selbi UYGURTAŞ, 1925  d.lu Kamil UYGURTAŞ, 1926 d.lu İhsan UYGURTAŞ, 1930 d.lu Zümrüt (Bedriye) UYGURTAŞ (Yüksel) , 1930 d.lu Gülsüm (Keziban) UYGURTAŞ (Uçarsu) , 1940 d.lu Şahinder UYGURTAŞ (Kanmaz) isimli çocukları vardır.  Yusuf'un oğlu Kamil, Kamil'in altı oğlu vardır, (Münür) Yaşar UYGURTAŞ. Nihat UYGURTAŞ, Yalçın UYGURTAŞ, Seyhan UYGURTAŞ, Yusuf UYGURTAŞ, Salih UYGURTAŞ.
17 hane olarak gelen YAVANOĞLU YUSUF, Yusuf'un oğlu Haydar, Mehmet ve Raşit'dir.
15 hane olarak gelen YAVANOĞLU MEHMET, 
Yavanoğlu MEHMET ile Yavanoğlu YUSUF' un babaları YAVANOĞLU ALİ ile kardeştir.

2- ÇİFTÇİVELİOĞULLARI lakaplı (ki soyadı kanunu çıktıktan sonra ERMAN soyadını almışlardır. MOLLA MUSTAFA, 20 hane olarak gelmiş,
ÇİFTÇİVELİOĞULLARI lakaplı MAHMUT 21 hane olarak gelmiştir.

3- HÜSEYİNKAHYA OĞULLARI lakaplı (soyadı kanunu çıktıktan sonra KANMAZ soyadını almışlardır.) 7 hane olarak gelmişlerdir.
Hüseyinkahya oğlu ÖMER 1 haneye, oğlu Ahmet
Hüseyinkahya oğlu BATTAL 2 haneye, oğlu Ömer
Hüseyinkahya oğlu YUSUF 3 haneye, oğlu Osman
Hüseayinkahya oğlu, SÜLEYMAN 4 haneye, oğlu Osman
Hüseyinkahya oğlu, İBRAHİM 5 haneye, oğlu Osman
Hüseyinkahya oğlu BEKTAŞ 6 haneye, oğlu Hasan
Hüseyinkahya oğlu BİNBAŞOĞLU 7 haneye gelmişlerdir.

KÜLTÜR; KÖYÜN GELENEK, GÖRENEK VE YEMEKLERI HAKKINDA BILGI YOKTUR.

COĞRAFYA; KIRIKKALE ILINE 35 KM, BALIŞEYH ILÇESINE 15 KM UZAKLIKTADIR.

İKLIM; KÖYÜN IKLIMI, KARASAL IKLIMI ETKI ALANI IÇERISINDEDIR.

NÜFUS; YILLARA GÖRE KÖY NÜFUS VERILERI, 2012 YILINDA 78, 2000 YILINDA 171,  1997 YILINDA  136 DIR.

EKONOMI; KÖYÜN EKONOMISI TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALIDIR.

MUHTARLIK; YERLEŞIM YERININ KÖY TÜZEL KIŞILIĞI ALMASI ILE BIRLIKTE KÖYÜN TÜZEL KIŞILIĞINI TEMSIL ETMESI IÇIN KÖY MUHTARLIK SEÇIMLERI DE YAPILMAKTADIR.

ALTYAPI BILGILERI; KÖYDE, ILKÖĞRETIM OKULU VARDIR ANCAK KULLANILAMAMASININ YANI SIRA TAŞIMALI EĞITIMDEN YARARLANILMAKTADIR. KÖYÜN IÇME SUYU ŞEBEKESI VE KANALIZASYON ŞEBEKESI VARDIR. PTT ŞUBESI VE PTT ACENTESI YOKTUR. SAĞLIK OCAĞI VE SAĞLIK EVI YOKTUR. KÖYE AYRICA ULAŞIMI SAĞLAYAN YOL ASFALT OLUP KÖYDE ELEKTRIK VE SABIT TELEFON VARDIR.

...

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page