top of page

 II. BAYAT (BAYAD)

 

            Bayatlar, bilindiÄŸi üzere, tarihimizde manevi ÅŸahsiyetler yetiÅŸtirmiÅŸ bir boydur. OÄŸuzlar’ın devlet ve din adamı Dede Korkut Bayatlar’dan olduÄŸu gibi, ünlü ÅŸair Fuzuli de bu boya mensup idi. Cem Sultan adına Osmanlı hanedanının OÄŸuz-Han’a kadar çıkan efsanevi ataları hakkında Cam-ı Cem-ayin adlı bir kitap yazan Mahmud oÄŸlu Hasan’ın da yine bu boydan olduÄŸunu biliyoruz.

 

            Timur’un Yozgat ve ona komÅŸu bölgelerdeki Kara-Tatarlar’ın pek çoÄŸunu Türkistan’a götürmesi üzerine Kuzey Suriye’deki bu Bayatlar’ın bir bölüÄŸü de Dulkadırlı oymakları ile birlikte Boz-Ok’ta yurd tuttu. Bayatlar’ın bu kolu Åžam Bayadı adı ile anıldı. Bundan baÅŸka XVI. yüzyılda İran’da Safevi hizmetinde mühim bir Bayat kolunun yaÅŸadığı görülüyor ki, bu kol Ak-Koyulular’ın baÅŸarıları Safevi devletinin kuruluÅŸu üzerine Kuzey Suriye’den göç etmiÅŸtir.

 

            1. Haleb Türkmenleri Bayadı:

 

            926 (1520) tarihlerinde yazılmış olan Haleb sancağı tahrir defterinde Bayatlar, Haleb Türkmenleri’nin üçüncü boyu olarak zikredilmektedir.

 

            Bundan sonra Pehlivanlı obası geliyor ki bu, Bayat boyunun en büyük obasıdır. Bahsedilen deftere göre 268 vergi nüfusundan meydana gelmiÅŸ bu oba o zaman adını taşıdığı Pehlivan’ın torunu Davud Kethüda tarafından idare olunuyordu.

 

            XVIII. yüzyılda Anadolu’daki Türkmen oymaklarına dair Seyyah Burchardt ve Niebuhr’un listelerinde Pehlivanlı oymağının yurdu Boz-Ok’ta gösterilmiÅŸtir.

 

            Pehlivanlı oymağının başındaki boy beÄŸi ailesinin XVIII. yüzyılın ikinci yarısında bu gün Ankara’nın Kırıkkale kazasına baÄŸlı BeÄŸ-Obası köyünde oturduÄŸunu biliyoruz. Pehlivanlı beylerinden Mahmud BeÄŸ 1212 (1707 – 1708) yılında köydeki camii yaptırmıştır. Bu beyin 1221 (1806-1807) yılında Çapan-OÄŸlu Süleyman BeÄŸ’in emrinde bulunduÄŸunu görüyoruz. Aile hatıralarında Mahmut BeÄŸ’in birçok harplere katılmış olduÄŸu söylenir; hatta bu harplerden birinde oÄŸlu Haydar BeÄŸ’i kaybetmiÅŸ, dönüÅŸde kardeÅŸini babasının yanında göremeyen diÄŸer oÄŸlu Abdurrahman BeÄŸ’in “ay kardaşım nerelerde kaldın” diyerek aÄŸlamaya baÅŸlaması üzerine, kaÅŸlarını çatan Mahmud BeÄŸ: “kadın gibi ne aÄŸlıyorsun, sen Haydar ol, sen de kal” demiÅŸtir. Fakat hatıralarda Mahmud BeÄŸ’in gittiÄŸi son seferden geri dönmeyerek Belgrad’da ÅŸehit düÅŸtüÄŸü anlatırılır. Anadolu Türk’ünün kaderi böyle idi. Vergisi Mekke-Medine’ye gider, kendisi de çok defa geri gelmemek üzere, imparatorluÄŸun uzak eyaletlerine gönderilirdi. Mahmud BeÄŸ’e oÄŸlu Abdurrahman BeÄŸ, ona da oÄŸlu Hasan BeÄŸ halef olmuÅŸlardır. Pehlivanlı Boy beÄŸi ailesinin nesli zamanımıza kadar gelmiÅŸtir. Ailenin Mahmut BeÄŸ’in dedesi Kodalak BeÄŸ’den baÅŸlayıp zamanımıza kadar gelen mufassal soy kütüÄŸü Bey Obasındaki aile nezdinde mevcudur.

 

 

 

            2. Åžam ve Tarablus Çevresinde Bayatlar:

 

            Bayatlar’a mensup bazı küçük oymaklara da yine XVI. yüzyılda Åžam ve Tarablus çevresinde yaÅŸayan Türkmenler arasında rast gelinmektedir. Bu Bayat obalarının Haleb Türkmenleri arasındaki ana boydan ayrıldıkları anlaşılıyor.

 

            3. Boz Ulus Bayatları:

 

            XVI. yüzyılda Boz-Ulus arasında ancak iki Bayat Oymağına rast gelinmektedir. Bunlardan biri asıl Boz-Ulus kümesinde, diÄŸeri de Boz-Ulus’un Dulkadırlı teÅŸekkülleri arasında bulunmaktadır.

 

            4. Dulkadırlı Bayatları (Åžam Bayadı):

 

            Dulkadırlı el’ine dâhil bulunan Bayatlar Åžam Bayadı adını taşırlar. Bu Bayat kolu, adının da gösterdiÄŸi gibi, Kuzey-Suriye’deki Bayatlar’a mensuptur. Bu mühim Bayat kolunun büyük bir kısmının Boz-Ok bölgesinde Yurd tuttuÄŸu görülüyor.

 

            Åžam Bayatı oymağının ilgimizi çeken bir tarafı da onun Kaçar boyunun teÅŸekkülünde oynamış olduÄŸu roldür. Kaçar (İran kaynaklarında) boyu ile ilgili en eski bilgi 897 (1491-1492) yılına kadar gider. Bu tarihte Kaçarlar’ın Azerbaycan’da bilhassa KarabaÄŸ bölgesinde yaÅŸadıkları görülür. Kaçarlar XVI. yüzyılda Åžam Bayadı, AÄŸca Koyunlu, AÄŸçalu ve Yıva obalarından meydana gelmiÅŸti. Bu oymakların ana kollarının Boz-Ok bölgesinde yaÅŸadıkları görülür. Bu husus kaçar boyunun Anadolu’daki Yozgat bölgesinden Azerbaycan’a, Ak-Koyunlu devrinde gittiÄŸinde hiçbir ÅŸüphe bırakmaz.

 

            a- Boz-Ok

 

            Boz-Ok’taki Åžam Bayatları bu bölgenin Gedük yöresinde yaÅŸamaktadırlar. Bu yöre aÅŸağı yukarı bu günkü Åžarkışla kazasının bulunduÄŸu yerdir. Burada yaÅŸayan Åžam Bayatları baÅŸlıca Hızırlu, Hasancılu, Kesmezlü, Åžehylü, Åžarklu, Kızıl-Donlu ve Karaca-Koyulu gibi obalara ayrılmıştır.

 

            b- Yeni-İl

 

            Bu ilde yaÅŸayan Åžam Bayadı kolu ancak 5-6 obadan ibaret bulunmaktadır. Bunlardan Tatar-Alilü hariç olmak üzere, diÄŸerleri Boz-Ok yöresindeki Åžam Bayadı obalarının kollarından baÅŸkası deÄŸildir.

 

            c- Ulu-Yörük

 

            Ulu-Yörük topluluÄŸuna baÄŸlı teÅŸekküllerden biri de İnallu oymağı olup, bunun Kuzey Suriye’deki İnallular’ın bir kolu olduÄŸu anlaşılıyor. Amasya çevresinde yaÅŸamakta olan bu inallu teÅŸekkülü arasında Åžam Bayadı adlı birkaç obaya rast gelinmektedir.

 

            d- Ankara

 

            Åžam Bayatları’na mensup iki küçük oymağın 929 (1522) yılından önce Ankara’nın Kalecik kazasında yurd tuttukları görülüyor. Bunlardan biri Çuna diÄŸeri de TavÅŸancık köylerinde yerleÅŸmiÅŸlerdi.

 

            e- MaraÅŸ

 

            Åžam Bayadı’na mensup bir oymağında Behisni’ye tabi Korucu adlı köyd, diÄŸer birinin de Antakya’da Hacılu köyünde oldukları görülmüÅŸtür.

 

            Boz-Ok’ta yaÅŸayan Åžam Bayatları’nın İran’dakiler gibi İran ile dahi münasebetleri bulunduÄŸu anlaşılıyor. 986 (1578) yılında Boz-Ok’taki Åžam Bayatları’na mensup bir kimse 984 (1576) yılında ölen Safevi hükümdarı II. Åžah İsmail’in kendisi olduÄŸunu iddia ederek başına bir hayli adam toplayıp Kır-Åžehir’deki Hacı BektaÅŸ-i Veli tekkesinde taraftarlarının önünde kurban dahi kesmiÅŸti. Fakat onun hareketi kısa bir zamanda bastırıldı.

 

            5. Kütahya :

 

            XVI. yüzyılda Bayat adını taşıyan bir oymaÄŸa da Kütahya Yörükleri arasında tesadüf edilmektedir. Kütahya’nın Geyikler yöresinde yaşıyorlardı. DiÄŸer taraftan aynı yüzyılda UÅŸak yöresinde YaÅŸayan Boz-GuÅŸ adlı bir oymağın obaları arasında Kara-Bayat adlı bir oymak ve aynı yüzyılda Bayat adlı bir oymağında Antalya (Teke) sancağında yaÅŸamakta oldukları görülmüÅŸtür.

 

            İşte Anadolu Bayatları hakkında elde edilen bilgiler bunlardan ibarettir.

 

            6. Irak ve El Cezire Bayatları:

 

            Selçuklular zamanında Selçuklu emirlerinden Aksungur Ul-Buhari’nin Basra’daki naibi Sunkur’un, el-Bayati nisbesini taşıdığından ve XII. Yüzyılın sonlarına doÄŸru BaÄŸdad’ın güney doÄŸusunda Tib çayının kaynağına yakın yerdeki bir kalenin de Bayat adı ile anıldığından ve bu kalenin hâkiminin Türk olduÄŸundan daha önce bahsedilmiÅŸti. XVI. yüzyıla gelinceye kadar gerek Irak ve gerek el-Cezire’de Bayatlar’ın yaÅŸadığına dair herhangi bir tarihi kayda rast gelinemiyor. XVI. yüzyıla ait Osmanlı tahrir defterlerinde de ancak Karaca-Bayat adlı çok küçük bir oymak görülmektedir.

 

            7. İran Bayatları:

 

            a) Öz Bayatlar (Ak-Bayatlar)

 

            Safevi devrinden önce İran’da Bayatlar’ın yaÅŸadığına dair herhangi bir bilgiye sahip deÄŸiliz. XVII. yüzyılda İran’da yaÅŸayan Bayatlar tek bir teÅŸekkül olarak deÄŸil, muhtelif bölgelerde olmak üzere, üç kol halinde bulunuyorlar. Bu husus onların birbirinden farklı siyasi maziye sahip olmalarından ileri geliyor. Bunlardan yalnız Bayat adını taşıyanlar Hemedan’ın güney doÄŸusundaki Kezzaz ve Girih-rüd bölgesinde sakin olanlardır.

 

            b) Kara-Bayatlar (Horasan Bayatları):

 

            Safevi devrinde İran’daki ikinci Bayat kolu Horasan’da bulunuyordu ki bunlara Kara-Bayat da denilmektedir. Kara-Bayatlar bize göre Hazar ötesi Türkmenleri’nden deÄŸil, ÇaÄŸataylar’a mensup olup, onların asıl adları da Bayaut’tur. Bu Bayaut’lar da Kimekler’in Baya’ut’u deÄŸil MoÄŸol Baya’utlarıdır. Bunlar Åžah İsmail’in Horasan’ı fethetmesi üzerine Safevi hizmetine girmiÅŸler ve tabilik alameti olarak kara sıfatını almışlardır. Kara-Bayatlar NiÅŸabur bölgesinde ve bilhassa bu bölgenin Maden denilen yöresinde oturuyorlardı.

 

            c) Åžam Bayadı (Kaçar boyu Bayatları)

 

            İran’daki üçüncü Bayat TeÅŸekkülü bizim Åžam Bayadı oymağının bir koludur. Bu Åžam-Bayadı kolu, daha önce de söylendiÄŸi gibi, Yıva, AÄŸçalı ve AÄŸça-Koyunlu teÅŸekküllerine mensup kollarla birlikte Kaçar boyunu meydana getirmiÅŸtir. Kaçarlar XVI. yüzyılda Kuzey Azerbaycan’da (Erran) bilhassa Gence ve Berdea bölgesinde yaÅŸamakta idiler.

 

            Azerbaycan Bayatları’nın Bayatılar adlı türküleri pek ünlüdür. Bu Bayatlar’dan biçoÄŸu toplanıp son zamanlarda yayımlanmıştır. İşte, Bayatlar hakkında elde edebildiÄŸimiz bilgiler bunlardan ibarettir. Bu bilgiler, görüldüÄŸü üzere, onların OÄŸuz elinin en önde gelen boylarından biri olduÄŸunu açıkça ortaya koymuÅŸtur.

...

​

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page