IV. KARA EVLİ
Bu boya ait Türkiye’de Selçuklular ve Osmanlılar devrinde mühim bir oymaÄŸa rast gelinmediÄŸi gibi, Suriye, Irak ve İran’da da bu adda bir teÅŸekkül görülemedi. Yalnız Harizm Türkmenleri arasında XVII. ve XVII. yüzyıllarda Kara-Evli adlı bir oymağın mevcudiyetini biliyoruz ki, bundan aÅŸağıda bahsedilecektir.
Daha önce 1.bölümde bahsedildiÄŸi gibi. Dulkadırlı eline mensup olan büyük AÄŸça-Koyunlu boyunu meydana getiren belli baÅŸlı obalardan biri de Musa Hacılu idi. Musa Hacılu’nun Yeni il de yaÅŸayan kolu XVI. yüzyılın ikinci yarısında bir takım kollara ayrılmış olup, bu kollar defterlerde mahalle (obanın yurdu) kelimesi ile gösteriliyor. İşte bu mahallelerden birinin de Kara-Evlu olduÄŸu görülüyor. Defterlerde mahalle, oymağın veya obanın kolları anlamında da kullanıldığı için buradaki Kara Evlu’nun Musa-Hacılu kolunun oturduÄŸu yerin deÄŸil, doÄŸrudan doÄŸruya kendi adı olması muhtemeldir.
XVI. yüzyılda Türkiye’de Kara-Evlü ÅŸeklinde bazı yer adları görülmekte ise de bunların sayısı sekizi geçmemektedir. Bunlar da Bolu Sancağında, Tokat ve Kastamonu yörelerinde bulunmakta idi.
Türkiye’de Meskün yerler kılavuzuna göre, Kara-Evliler olmak üzere Türkiye’de 10 Kara-Evli adlı köy bulunmaktadır. Bu yer adlarından çoÄŸunun bu boyla ilgili olduÄŸundan ÅŸüphe edilemez.
KIRIKKALE İLİ, BALIÅžEYH İLÇESİ, KARGIN KÖYÜ TANITIM SAYFASI