top of page

 XV. ÇAVULDUR (Çavundur)

 

            Bu boyun adı XVI. yüzyılda Anadolu’da umumiyetle Çavundur şeklinde söyleniyor. Bunun yanında kelimenin eski şekli ile (yani Çavuldur) birçok köy olduğu gibi, Çavdur şeklinde bazı köylere rast gelinmektedir. Mezkür yüzyılda bu adlarda Anadolu’da 21 yer adı görülüyor.

 

            XVI. ÇEPNİ

 

            Anadolu’nun bir Türk yurdu haline gelmesinde en mühim rolü oynamış boylardan biri de Çepniler’dir. Bununla ilgili olarak onlar Yukarı Kelkit boylarından Bursa ve Koca-eli yörelerine uzanan sahada geniş bir yayılma hareketinde bulunmuşlardır. Gerçekten, tahrir defterlerine göre Sivas’da üç köy Zile ile Ak Dağ Madeni arasında Çekerek çayı kıyılarında 32 kışlakta yaşayan kalabalık bir Çepni topluluğu, Amasya’da 1, Boz Ok’da 1, Ankara’da 1, Çankırı’da 1, Çorum’da 3, Kastamonu’da 5, Bolu’da 5, Hüdavendigar (Bursa) sancağında 5, Koca Eli’nde 1, Karasi (Balıkesir)’de 1 yer adı görülür. Diğer boylardan pek çokları için bu gibi bir yayılmadan söz edilemiyor. Bu yayılmanın da 1240 yılındaki Baba ishak Türkmenleri’nin ayaklanması veya Moğol baskısı ile olması muhtemeldir.

 

            Velayetname’ye göre Kırşehiri’nin Suluca Kara Höyük köyüne gelen Hacı Bektaşi Veli’nin ilk müridlerini bu köyün halkı teşkil etmiştir. Bunlar ve hatta komşu köylülerden bazıları veya birçoğu Çepniler’den idiler.

 

            Çepniler’den kalabalık bir kümenin de 1279 yılında Sinop yöresinde yaşamakta olduğunu görüyoruz. Aynı yılda Çepni Türkleri (Turkan-i Çepni) Sinob’u almak için kadırgalarla gelen Trabzon Rum İmparatorunu yenip geri dönmeye mecbur bırakmışlardır.

 

            XVII. SALUR

 

            Oğuzlar’ın tarihinde mühim roller oynamış boylardan biri de Salurlar’dır.

 

            Moğol devrine kadar adı Salğur şeklinde yazılan bu boy Reşided-dindeki destani-tarih’e göre, Oğuz hükümdarlarından Dib-Yavku’nun büyük beğlerinden Ulaş ve Ulat Salurlar’dan olduğu gibi, İnal-Han’ın veziri ile naibi de yine bu boydan idiler. Yine orada İnal-Han’ın oğlu inal-Soyram Yavku’nun vezirinin de Salur’dan olduğu yazılıyor.

 

            Dede-Korkut destanlarına gelince, bu destanlardaki Oğuz elinde Salurlar en şerefli mevkii işgal ediyorlardı. Gerçekten bu Oğuz elinin kudretli hâkimi Kazan Beğ’in Salurlar’dan olduğunu biliyoruz.

 

            XVIII. EYMÜR (Eymir)

 

            XVI. yüzyılda bu boya ait Anadolu’da 71 yer adına rast gelinmiştir. Bu sayı ile Eymürler dördüncü sırada yer almaktadırlar. Eymür yer adlarından birçoğu Sivas-Tokat bölgesinde bulunmaktadır. Yine aynı yüzyılda Anadolu’da muhtelif yerlerde olmak üzere Eymir adlı oymaklar da görülür. Bu boyun adı, Anadolu’da daha ziyade Eymir (ve hatta bazen belki de İmir), İran ve Harizm Türkmenleri arasında Eymür şeklinde yazılır.

...

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page