X. KIZIK
Kızık’ın adı tarihi kaynaklarda geçmemekle beraber tahrir defterlerinde ve diğer arşiv vesikalarında bu boydan bahsedilmektedir. Tahrir defterlerinde Kızıklar’a ait 28 yer adı görülmektedir ki, bunlardan pek çoğu şimdi de mevcuttur. Bu Kızık yer adlarından beşinin Ankara’nın Çubuk ve Ayaş kazalarında görülmesi, bu bölgeye Kızık boyuna mensup oldukça mühim bir zümrenin yerleştiğini gösterir.
XI. BEĞ-DİLİ
Bu boy, Reşided-din Oğuz-namesinde hükümdar çıkaran beş boydan biri olarak zikredilir. Yine Reşided-din’de Harizm Şahlar hanedanının bu boydan çıktığı söylenir ise de bunu kabul etmeye imkân yoktur.
XVI. yüzyılda Beğ-Dili’ye ait tahrir defterlerinde 23 yer adına rast gelinmiştir. Bunlar ile bu boy 16. sırada yer almıştır. Şimdi bu yer adlarından ancak yarısı kalmıştır. Beğ-Dilliler Kuzey-Suriye’deki Türkmenler’in Boz-Ok kolunu meydana getiren boylardan biri idi.
Beğ-Dililer ve diğer Türk oymakları sonraları devlet tarafından da bir sürgün yeri olarak kabul edilen Rakka bölgesinde yalnız susuzluk ve kavurucu sıcaklar ile değil, Arap boyları ile de mücadele etmek zorunda kalmışlardı. Mücadele bilhassa pek kalabalık olan Tayy ve Aneze Arapları ile yapılıyordu. Çok nüfuslu ve çok savaşçı olan bu kabileler ile sayıca onlardan daha az olan Beğ-Dili’nin ve diğer oymakların yiğitçe savaştıkları görülüyor. Rakka İskânı Türkmenleri’nin Araplar ile Rişvan ve Milli Aşiretleri ile yaptıkları savaşlara dair bir çok şiirleri zamanımıza kadar gelmiştir. Bu güzel şiir bu mücadelelerle ilgili görülüyor.
“Rakka çöllerinden gelen gaziler,
Rakka’nın da gonca gülü soldu mu?
Yeniden bir haber duydum oradan
Cerid Bekir öldü derler öldü mü?
Cerid Bekir öldü ise kırıldı kilit,
Yolumuza çöktü bir kara bulut,
Gördülü Kerim’le Bayındır Halit,
Kolu bağlı cellatlara vardı mı?
Kul Sa’dun’um der ki bulamadık vefa
Hükmümüz geçerli şol Kaf’dan Kaf’a
Ulaşlu oğlu, Hacı Mustafa
Alaylara bölük bölük böldü mü?
Şiirde görüldüğü üzere, bu savaşlarda ün almış yiğitlerin adları geçiyor ve Cerid Bekir’in ölümünden duyulan teessür anlatılıyor. Ceridler’den bir oymağın da Beğ-Dililer’e komşu olarak Belih Çayı kıyısına yerleştirildiklerini biliyoruz. Bu Sil Süpür Ceridi olup, şimdi Kırşehir ile Keskin’e bağlı köylerde oturmaktadır.
KIRIKKALE İLİ, BALIŞEYH İLÇESİ, KARGIN KÖYÜ TANITIM SAYFASI